Pass på kredittkortet og deg selv i Praha

Den siste tiden så har man kunne lese om flere som har blitt svindlet på ferie i Europa. Dette gjelder ikke Praha spesielt, men generelt og spesielt i Øst Europa. Når du er på reise så er det noen enkle tiltak du kan gjøre dersom du ønsker å unngå å bli svindlet for store summer.

  • Ikke ta med et kredittkort med høy grense
  • Ta alltid med deg 2 kredittkort, ikke ha begge med deg
  • Ikke gi fra deg kortet, vær med til betalingsterminal
  • Lær deg pinkoden
Ovenfor har du noen enkle tips som bør sikre deg mot de aller fleste typer svindler. Dessverre så har svindlerne begynt å brukt det man kaller for “social enginering” for å kunne gjennomføre svindler. Det betyr at de kanskje lurer deg i en slags felle for å få tilgang til kredittkortet ditt og pinkoden din. De siste årene så har det vært noen rettssaker rundt nettopp dette. Hvis du gir fra deg pinkode på en eller annen måte så mister du alle rettighetene dine mot svindel og det har vært eksempler på folk som har havnet i gjeldsproblemer etter dette.
Et eksempel på dette ovenfor er menn som besøker strippeklubber. Her er det flere eksempler fra Øst Europa hvor norske menn har besøkt klubbene, hevder at de er blitt dopa men banken setter spørsmålstegn ved at transaksjonene er gjennomført med pinkode. Her kan det ligge en svindel bak men den er så godt regissert at det kan være vanskelig å bevise. Da kan man sitte igjen med kredittkortgjeld på mange tusen kroner og ikke ha noen rettigheter selv om man har betalt med kredittkort. Det trenger ikke å kun skje på strippeklubber, det kan skje når man er ute å spiser eller handler. Hvis svindlerne får tilgang på pinkoden din så kan de ta ut så mye penger de klarer og i grunn så har du ingen rettigheter.
Den beste måten å unngå å bli svindlet på når man er ute å reiser er å ikke sette seg selv i situasjoner hvor man er sårbar. Hvis man skal ut å utforske snuskete steder i Praha så ta med deg en venn eller la være. Når man går ut å spiser så velg et sted som har omtale og fornøyde kunder. Hvis man skulle være uheldig å bli utsatt for svindel så anmeld det så fort som mulig. Det beste er om du anmelder når du er i Praha, da blir det enklere i forhold til både bank og forsikringsselskap.