Kunst og fotball

Praha er hovedstad og den største byen i Tsjekkia. Byen ligger vakkert til langs bredden av elven Vltava, og er et svært populært feriemål for turister som strømmer til fra hele verden. Ikke minst på grunn av de mange vakre bygningene i byen som omfatter noen av de best bevarte arkitekturene fra blant annet jugendstil til barokk, kubisk, neoklassisk, gotisk og moderne arkitektur i verden.

Byen ble grunnlagt allerede på 900-tallet, og den har behold mye av sin romatiske sjarme fra den gang. Mange av strøkene i gamlebyen bærer tydelig preg av middelalder, og det legges stor vekt på å holde byens originalitet så inntakt som mulig. Hvilket også har gitt den en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Praha har imidlertid mer enn kunst og kulturopplevelser å by på, blant annet holder Tsjekkias mestvinnende fotballklubb, Sparta Praha til her. Klubben har sine hjemmekamper på Generali Arena, en forholdsvis liten fotballarena i internasjonal sammenheng, med en kapasitet på litt i overkant av 20 000 tilskuere.

Dette til tross, klubben har fostret mange dyktige spillere som ikke bare har hevdet seg i Tsjekkia, men i fremtredende klubber over hele Europa. Sparta Praha har flere ganger hevdet seg i blant annet UEFA Champions League, hvor de har møtt, og vunnet over, store klubber som blant annet Manchester United. Kamper det utvilsomt hadde vært moro å ha hatt fotballbilletter til.

Det er flust med severdigheter i Praha, og alt fra kunst til voksmuseer finnes innen gangavstand i sentrum av byen. En lang rekke restauranter og hyggelige kaféer tilbyr alt fra internasjonale retter til autentisk tsjekkisk mat, og om sommeren er det et yrende gateliv døgnet rundt.

Vurderer man et besøk i denne spennende byen er det lett å finne overnattingsmuligheter, men vær oppmerksom på at det tidvis kan være vanskelig å finne noe i de lavere prisklasser da Praha er et svært populært reisemål for ryggsekkturister og andre som reiser på lavbudsjett.

Uansett vil enhver fotballkamp med Sparta Praha på hjemmebane også være god underholdning, så sjekk gjerne på klubbens hjemmeside hvilke kamper som skal spilles og bestill gjerne billetter god tid på forhånd. Som en kuriositet kan det også nevnes at Tsjekkias landskamper også spilles på samme arena, så skulle ikke Sparta Praha spille, kan det være man er heldig og får oppleve en landskamp i stedet.

Som sagt er Praha et vidunderlig reisemål, og det er svært enkelt å komme dit. Det går flere flyruter direkte fra Oslo Lufthavn Gardermoen, eller man kan kombinere det med bilferie eller man kan ta toget.