Klamydia og kjønnssykdommer etter ferie

En by man bør reise til om man vil finne på noe nytt er Praha. Selve hovedstaden i det unge, men akk så historisk viktige Tsjekkia. Byen har til alle tider vært et handelssentrum og samlingspunkt for kulturutveksling. Her kan man vandre langs Moldau eller blant fortidens steinaldersbygg i gamlebyen eller lete etter Franz Kafkas ettermæle. 

Byen er full av liv og røre og er en yndet festivalby med et løssluppent uteliv. Kanskje ikke rart den har vennskapsbyer som Phoenix og Paris heller. Lekker kunst med motiver som vakre jomfruer og gamle keisere har sitt tilhold her.

Det er uforskammet rimelig å reise til Praha, og den tsjekkiske korunaen er ikke så mye verdt heller. Unge på et studentbudsjett bør virkelig oppleve alt hva Praha har å by på. Byen er også derfor et yndet feriemål for mange nordmenn.

Elskov i luften

Det kan fort oppstå søte toner når man farter til Praha. Det er ikke bare det deilige klimaet og de vakre omgivelsene som gjør det. Norske turister er godt likt blant innbyggerne og det kan ha noe med den friske kulturen og at pengene sitter løst. De tsjekkiske jentene er utrolig vakre og kara enda kjekkere enn man kunne tenke seg. Det er lett for at det ligger elskov i luften, spesielt når man er på ferie og ikke trenger å beherske seg.

Noen tips til reisende:

  • Nyt elskoven
  • Bruk kondom 
  • Test deg selv for Klamydia

Man skal ikke skamme seg om man blir revet med, men det kan være smart å bruke kondom uansett. Klamydia og andre kjønnssykdommer er på full fart oppover, og mørketallene er nok mye større enn man ville tro.

Klamydia er ikke farlig om den behandles, men i verste fall kan den føre til store plager og mulig barnløshet.

Bare i Norge alene regner man med at 25.000 personer blir smittet med Klamydia hvert år, men at så mye som 20% av alle under 25 år kan ha det. I Europa er tallene mye høyere, men også andre kjønnssykdommer som er mye alvorligere har en økende trend. Husk at kondomet er det eneste prevensjon som beskytter direkte mot kjønnssykdommer.

Påvist kjønnssykdom etter ferie

Er du usikker på om du kan ha fått Klamydia etter ferien i Praha, kan du ta en klamydia selvtest eller gå til legen. Det kan være flaut for enkelte, men det er veldig viktig at man gjør det. Klamydia er smittsomt ved seksuelt samkvem og ved berøring. Man bør ta seg bryet om man kjenner både svie og kløe og ikke minst opplever gulnet utflod. 

Med en kur av antibiotika vil de fleste bli kvitt plagene, men ikke ta en antibiotika du finner i hylla til en venn. Det er viktig å få foreskrevet en ny antibiotika av legen, slik at den virker slik den skal. Først da blir man kvitt plagene. Dette kan ta noen dager opp til en ukes tid. 

Man skal også huske på at Klamydia bakterien kan overleve lenge uten at symptomene slår ut i blomst. Vært i Praha og opplevd en liten ferieflørt, ikke nøl med å sjekke deg!