3 «hemmelige» steder du skal oppleve i Praha

De fleste norske turister kjenner de klassiske severdighetene i den tsjekkiske hovedstaden Praha, som for eksempel Karlsbroen og Rådhusplassen med den astronomiske klokken. Men Praha har utrolig mye mer å tilby, og her får du 3 gode tips om noe du bør oppleve i Praha uten å skulle dele opplevelsene med et hav av andre turister samtidig.

Vakkert og avslappende

Den tsjekkiske hovedstaden er et populært reisemål, og det er lett å komme seg dit. Du kan for eksempel bestille reiser til Praha med Escapeaway, og rusle rundt i gatene etter en kort flytur på noen få timer. En av de tingene man skal oppleve i Praha er de fantastiske hagene. Prahas vakre hager som Wallenstein-hagen, Vrtbovska-hagen eller en rekke andre små hager ved slottet i Praha er nå kjent av mange turister. 

Kinsky Garden ble grunnlagt av Kinsky-paret i 1827 i et kupert terreng og strekker seg over nesten 22 hektar. Den er veldig godt vedlikeholdt og er et yndet og vakkert sted for turer, piknik eller bare for å slappe av i det grønne. I tillegg til vakker natur, små innsjøer og beplantninger, gjemmer hagen på noe helt unikt: den gresk-katolske St. Michaels trekirke, fraktet hit i 1929 fra Transkarpatia, som i mellomkrigsårene var en del av det tidligere Tsjekkoslovakia. 

Fargerikt og avantgardistisk

Meet Factory er et internasjonalt kultursenter, grunnlagt av den tsjekkiske kunstneren David Cerny i 2001. Det ligger i Smichov-distriktet, og organiserer konserter, teaterforestillinger og kunstutstillinger. Stedet har omtrent 15 studioer som brukes av internasjonale og tsjekkiske kunstnere som ofte stiller ut sine verk i et av stedets tre gallerier, eller åpner studioene sine for besøkende. Det er alltid minst to forskjellige utstillinger samtidig, og nesten hver dag er det en teaterforestilling eller konsert.

David Cerny blir ofte kalt den tsjekkiske enfant terrible, og er spesielt kjent for sitt arbeid Entropa i forbindelse med det tsjekkiske EU-presidentskapet i 2009, samt et stort antall skulpturer i Praha, som for eksempel TV-tårnet.

Populært og mangfoldig

Zizkov-distriktet er stedet innbyggerne i Praha drar til etter at sentrum har blitt overtatt av turister og dyre restauranter. Zizkov har alltid vært, og er fortsatt i dag, det området i Praha hvor arbeiderklassen bor og oppholder seg. I dag blomstrer området som aldri før på grunn av det relativt høye prisnivået i sentrum.

Utvalget av restauranter er stort, og ifølge uoffisiell statistikk har Zizkov den største konsentrasjonen av restauranter og puber per kvadratmeter i hele Europa. Restauranter som serverer tsjekkisk mat er helt klart dominerende, men i tillegg til solid tsjekkisk mat som gullash og schnitzler, kan du blant annet finne sushi, vegansk mat og pasta.

Hvis du bare vil ha det gøy, kan du finne alt fra hippe barer til “freaky” puber med en sekstitallsatmosfære. Zizkov bugner også av en rekke spillesteder, hvorav den mest kjente er Palac Akropolis hvor det er levende musikk hver eneste dag.